רשלנות רפואית בהיריון
הזכויות שלך,
המומחיות שלנו!

רשלנות רפואית בהיריון

צוות משרד עו"ד בירן

רשלנות רפואית בהיריון עשויה להיות הרסנית לרך הנולד ולמשפחה כולה, ולעתים אף לשנות מציאות ואורחות חיים. עורך דין נתנאל בירן מייעץ, מלווה ומייצג, בעל ניסיון רב בייצוג תובעים, ניתוח הנסיבות והוכחת קיום רשלנות אל מול מערכות וגופים בעלי כוח, למיצוי זכויות מלא ולהשגת צדק עבור לקוחותיו

היריון הוא תהליך טבעי שחוות נשים משחר הבריאה, ויחד עם זאת מדובר בהליך הנמשך חודשים ארוכים, מתאפיין בשינויים רבים אותם חווה האישה במהלכו, בהתפתחות ביולוגית טבעית של עובר לתינוק, כאשר מעקב רפואי מקיף נועד להבטיח התפתחות תקינה של העובר עד ללידת תינוק בריא, ושמירה על שלום האישה היולדת.

רשלנות רפואית בהיריון עשויה להתרחש באירוע יחיד, דוגמת אי התייחסות של הרופא המטפל לסיכונים ואי הפניה לבדיקה נדרשת, התרשלות בפענוח ובזיהוי מומים ומגבלות בבדיקות שהתקיימו וכדומה. יחד עם זאת, תיתכן גם עילת רשלנות רפואית בהיריון בשל התנהלות רשלנית שקדמה להיריון בפועל, דוגמת מקרים בהם לא שוקפו לבני הזוג סיכונים המבוססים על פוטנציאל גנטי, כשלים בהליכי הפריה ואחרים.

בשונה ממקרי רשלנות רפואית אחרים הנוגעים לנזקים רפואיים ותפקודיים למטופל עצמו, רשלנות רפואית בהיריון עוסקת בהליכים ובפרוצדורות רפואיות אשר התנהלו (או לא התנהלו) אל מול האישה ההרה, אולם הנזקים האמורים עשויים להתקיים אצל האישה עצמה כמו גם אצל התינוק, לרבות מקרים של אובדן העובר/התינוק במהלך ההיריון או לאחריו.

תביעות רשלנות רפואית בהריון מתייחסות ברובן לביצוע מעקב הריון באופן שגוי, ולאי פענוח או אי התייחסות לגורמי סיכון ותוצאות של בדיקות אשר הצביעו על אפשרות של קיום מום בעובר, ולהבאה לעולם של תינוק עם מוגבלות ו/או מחלה, שניתן היה לזהות מראש. תביעות נוספות רבות ניתן למצוא בתחום עוסקות באי זיהוי של הריון בסיכון, כאשר הצורך להגדרה זו ולהתנהלות הנגזרת מכך השתקף בבדיקות ובהיסטוריה הרפואית של האישה ההרה, בהתאם לגורמי הסיכון.

רשלנות רפואית בהיריון – מומים נפוצים ומחלות שניתן לאתר באמצעות בדיקות מוקדמות

לא כל מום ומחלה של העובר ניתן יהיה לאתר בבדיקות ההיריון המוקדמות, ואף בקרב אלו שניתן לאתר, ישנן כאלה הנחשבות נדירות וללא גורמי סיכון מוכחים או סיכונים מבוססי גנטיקה לא מתבצעות בדיקות עבורן.

לצד זאת, מעקב הריון אינו פרוצדורה פרטנית, וקיים מבנה ורצף בדיקות מומלצות שנקבעו על ידי משרד הבריאות בישראל, המאגד בדיקות שוטפות לכל יולדת, בדיקות פרטניות על פי גורמי סיכון והמשכיות מעקב ובדיקות על פי תוצאות של בדיקות הבסיס.

חשוב לציין כי אין חובה לקיום הבדיקות, ומדובר בהחלטה של ההורים, כמו גם ההחלטה האם לשמר את ההיריון ולהביא את הילד לעולם למרות ממצאים המעידים על מום ומגבלה או סיכוי גבוה לאלו.

רשלנות רפואית בהיריון בשל לידת תינוק בעל מום או מגבלה עוסקת במקרים בהם הבדיקות האמורות לא בוצעו, או שתוצאותיהן הוזנחו ולא שוקפו להורים כנדרש.

בין המחלות והמומים שניתן לאתר בהליך מעקב היריון:

  • פיגור שכלי- התפתחות קוגניטיבית שכלית המוגבלת להתפתחות הזהה לגיל 12, מגבלות תפקוד אישי, מנת משכל נמוכה, השפעה על מיומנויות מוטוריות וכישורים חברתיים.
  • תסמונת דאון- תסמונת רב מערכתית היוצרת מוגבלויות שכליות, נפשיות ופגיעה בריאותית במערכות שונות בגוף.
  • ציסטיק פיברוזיס- מחלה תורשתית שכיה המתאפיינת בתוחלת חיים קצרה, תפקוד לקוי של מערכת העיכול והמערכת החיסונית וריבוי השפעות ומחלות נלוות.
  • שיתוק מוחין- כשלי תפקוד במערכת העצבית היוצר מוגבלויות תנועה, תפקוד חושי לקוי, קושי בדיבור, קשיי מוטוריקה ותנועה עד לנכות גופנית מלאה.
  • ניוון שרירים- פגיעה בתאי עצב בעמוד השדרה, ליקוי התפתחותי ונזקי שלד ושריר, המביאים לתמותה מוקדמת של תינוקות.

איך מתנהל הליך תביעת רשלנות רפואית בהיריון

חשוב לציין כי תביעת רשלנות רפואית בהיריון שונה ממקרים של רשלנות רפואית בלידה- מונח המתייחס להליך נפרד שעוסק בהתנהגות רשלנית המיוחסת לצוות המטפל בהליך הלידה בלבד.

המורכבות הגדולה בהוכחת טענת רשלנות רפואית בהיריון נובעת מאורכו של ההליך, המתחיל לעתים עוד בטרם ההיריון עצמו ולמשך חודשי ההיריון הארוכים, בהם חשופה היולדת לצוות טיפולי נרחב ולמעקב היריון המתנהל לעתים אל מול מספר ערוצים.

על מנת להוכיח רשלנות רפואית בהיריון נדרש להוכיח את קיומו של נזק מוכח לילוד או לאם, את ההתנהלות הרשלנית אשר בהינתן והייתה מתנהלת על פי פרוטוקולים רפואיים וחובת הזהירות החלה על צוותים רפואיים- הייתה מונעת את הנזק, וקשר מוכח בין השניים.

משפחה המתמודדת עם נזק, לאם או לעובר/לרך הילוד, וחושדת בהתנהלות רשלנית, לרוב לא תקבל מענה מגורמי הטיפול, המיומנים בהגנה על עצמם ועל החלטותיהם. חשד כזה ובחינת היתכנות לרשלנות חשוב לבחון אל מול עורך דין מנוסה ומקצועי, המיומן בדיני נזיקין בכלל ובנזקי רשלנות רפואית בפרט.

ניהול ההליך יכלול בחינה של רצף האירועים, תשאול מקצועי השם דגש על המידע החשוב והרלוונטי, יכולת להבדיל בין אירועים רפואיים מצערים אשר התנהלו תחת שיקול דעת וחובת זהירות סבירה אל מול אירועים אשר חרגו מן הללו. בהתאם לממצאים ישקף עורך הדין למיוצגת ולמשפחה את היתכנות התביעה, הצרכים והאתגרים להוכחת המקרה ולניהול התביעה ופוטנציאל הנזיקין- הפיצוי הצפוי.

לאחר הליך של איסוף מסמכים וחוות דעת רפואיות תומכות מסמכויות רפואיות מובילות ובלתי תלויות, תוגש לבית המשפט תביעה הכוללת מידע נרחב ומקיף עליה היא מבוססת ותביעת פיצויי נזיקין מקסימליים הכוללים רכיבי אובדן הכנסה נוכחית ועתידית בהתאם למאפייני הנזק, הוצאות רפואיות וצרכי שיקום ותמיכה, פיצוי בגין כאב וסבל ורכיבים נוספים.

חשוב לציין כי תביעת רשלנות רפואית תוגש כנגד הגוף האחראי דוגמת בית חולים, קופת חולים, ולא כנגד רופא, אחות או איש צוות אחר- המוגנים תחת אחריות שילוחית.

בשלב זה צפוי התובע או בא כוחו לקבל התייחסות ראשונית מן הנתבע, באמצעות מייצגו ו/או חברת הביטוח מולה הוא מתנהל, כאשר עורך הדין המייצג את התובע ינהל משא ומתן טרם הליך משפטי, במטרה להביא מחד גיסא לפיצוי מקסימלי, ומאידך גיסא לניהול הליך יעיל ומהיר ולגריפת הפיצוי שיסייע למיוצגיו בשיקום ובהמשכיות, ללא הסחבת ארוכת השנים המאפיינת הליכים אל מול בית המשפט.

עורך דין נתנאל בירן- עורך דין מומחה לדיני נזיקין ולתביעות רשלנות רפואית, מייצג מטופלים ונפגעים באמצעות מעטפת מקצועית רחבה, יחס אישי וניסיון, לצד נכונות לסייע ולהביא לכדי סגירת מעגל וצדק עבור מיוצגיו.

להערכת סיכויי תביעתך ושוויה, קבע פגישת ייעוץ חינם:

03-6888838
אנו מתחייבים לדיסקרטיות ולשירות מקצועי ומהיר על-ידי עורך דין מנוסה ומיומן