אחד "הכישורים" הבולטים של חברות ביטוח בארץ ובעולם, הוא להפנות אצבע מאשימה כלפי גורם שלישי הנוגע לאחריות לנזקי רכוש הנגרמים לנכס שמבוטח על ידן. אדם מן השורה עשוי למצוא עצמו מופנה מצד אל צד בחיפוש אחר הגורם האחראי מבלי להבין את לשון החוק ואת אופן חלוקת האחריות לתיקון, החלפה או פיצוי הנדרש כתוצאה מנזק לרכוש.
בין הנזקים הבולטים למבנים על פי נתוני חברות הביטוח בישראל הם נזקי אש ונזקי מים, שני כוחות עצומים אשר ביכולתם לכלות רכוש ולגרום לנזק רב למבנים. יחד עם זאת, שיטפונות ושריפות אינם פורצים יש מאין ולכל אירוע המלווה באחד מן השניים ישנו לרוב גורם אחראי ברור, כך למשל בבניינים משותפים ניתן לראות מקרים רבים בהם נזק לדירה אחת נגרם בעצם כתוצאה מליקוי בדירה אחרת. מאחר ואחוז גדול מן הדירות בישראל מבוטחות בביטוח משכנתה ו/או ביטוח נכס עצמאי, הכתובת הטבעית הראשונה לטיפול בנזקים אלו היא החברה המבטחת – אלא שבמקרים רבים של נזק לרכוש הנגרם באחריות צד שלישי, חברת הביטוח לא בהכרח תמהר לקחת אחריות על הנזק.
פנייה בגין נזקי רכוש – זכות ולא חובה
חשוב לדעת כי הפניה לחברת הביטוח היא זכות ולא חובה שכן בהיבט המשפטי, האחראי לנזק הוא האחראי לטיפול בו, כך לדוגמה – בשל סתימה בצנרת המרכזית של בניין משותף נוצר לחץ שיצר פיצוץ בצינור, מה שהביא להתרוממות מרצפות באחד מחדרי הדירה בקומה הראשונה ולרטיבות ועובש בתקרת דירת הגן. וועד הבית דאג להזמין שרברב שטיפל בסתימה ואף החליף את הצנרת שנפגמה ואילו בעלי הדירות נותרו עם נזק שהטיפול בו הוערך באלפי ש"ח.
חברות הביטוח של כל דיירי הבניין בנפרד דחו את בקשתם לתביעת נזקי רכוש בטענה כי הנזק שנגרם נוצר על ידי גורם צד שלישי ולא נובע מליקוי בדירות ואילו וועד הבית טען כי הליקוי שנמצא תחת אחריותו טופל במלואו ובכך מסתיימת חבות הבניין כלפי הדיירים. לאחר בחינה משפטית נמצא כי הן וועד הבית והן חברות הביטוח שגו בקביעתן וכי לכל אחד מהם אחריות כלפי הדיירים והנזק. וועד הבית, כגורם מייצג ואחראי של הבניין, הוא האחראי הישיר לנזק ועל כן אמור לקחת אחריות על התיקון בשתי הדירות גם יחד ולממן אותו מכספי הדיירים. במידה והסכום לא נמצא בקופת הוועד, עליו לערוך מגבית בין הדיירים במבנה למימון ההוצאה כאשר דיירי הדירות שנפגעו יחלקו באופן שווה בעלות עם שכניהם.
חברת הביטוח המבטחת את הנכס היא גורם העומד לרשותו של הדייר ועל פי תנאי הפוליסה (פוליסה סטנדרטית מקובלת), באפשרותו של המבוטח לתבוע את החברה גם בגין נזק שנגרם לדירה על ידי גורם אחר, תוך מגבלה של מקרה אחד בתקופת ביטוח (שנה קלנדרית). יש לציין כי תביעת הטיפול בנזק מחברת הביטוח מחייבת בהשתתפות עצמית כנקבע בתנאי הפוליסה והפעלת הביטוח היא בחירה של הדיירים במקרה זה, שכן החבות חלה לפני הכל על האחראי לנזק.
סיוע וליווי משפטי של עו"ד נזקי רכוש
קיימים לא מעט מקרים בהם בעקבות נזקי אש או מים, עומד אדם חסר אונים מול נזקי רכוש כבדים שנגרמו לביתו – על מנת להבטיח את הטיפול המהיר והיעיל ביותר וכן מיצוי הזכויות אל מול הגורמים הרלוונטיים, אנו ממליצים על פנייה למשרדנו, המתמחה בתביעות נזקי רכוש, לטובת מתן ייעוץ וליווי מקצועי לאורך כל הדרך תוך היכרות מעמיקה ויסודית עם נבכי החוק, חברות הביטוח והמערכות השונות, במטרה לסייע לצדדים להם נגרם הנזק באופן היעיל והטוב ביותר שניתן.