תאונת דרכים מהווה אירוע דרמטי ומורכב לכל המעורבים בה – ראשית עקב ההפתעה הכרוכה בעצם התרחשות התאונה, שכן, תאונות דרכים לעולם אינן צפויות; שנית, לעתים רבות תאונות הדרכים מסתיימות בפציעות של המעורבים בהן ואף במוות; כמו כן כתוצאה מהתאונה הנפגעים נאלצים להתמודד, בעל כורחם, עם השלכות גופניות, נפשיות וכלכליות כגון אשפוז בבית חולים, כאבים, טראומה נפשית, נכות, הפסד ימי עבודה, פגיעה קשה ביכולת ההשתכרות ועוד.
על מנת לסייע לנפגע תאונת הדרכים להתמודד במצבים אלו, קבע המחוקק הישראלי בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל”ה-1975, כי כל אדם שנפגע בתאונת דרכים יהיה זכאי לפיצוי כספי (בהתאם למקרה) ללא קשר למידת אשמתו בתאונה, זאת מתוך כוונה לתת לנפגע תאונת הדרכים כלים להתאושש מהתאונה ולחזור מהר ככל האפשר לשגרת חייו. מסיבה זו גם נקבע על פי פקודת ביטוח רכב מנועי התש"ל-1970 כי על כל בעל רכב בישראל לבטח את רכבו בפוליסת ביטוח חובה שמטרתה לכסות על נזקי גוף הנגרמים כתוצאה מתאונת דרכים ומכסה כל אחריות לכך, כך שגם אם זהותו של הפוגע אינה ידועה, יהיה זכאי הנפגע לפיצויים.
עם זאת, הנפגע בתאונת הדרכים, אשר עסוק וטרוד בהתמודדות עם השלכות התאונה ובדאגה למצבו הרפואי והכלכלי לאחריה, אינו יכול לגייס בכוחות עצמו את האנרגיה והידע הדרושים להתמודדות המייגעת והמסובכת עם חברות הביטוח והמוסד לביטוח לאומי, אשר אינם ששים להקל על הליך קבלת הפיצויים. לכן, כבר בתקופה הסמוכה לתאונה, ישנה חשיבות רבה בקבלת סיוע של עורך דין תאונות דרכים הבקיא בתחום לצורך קבלת הפיצויים, כל זאת על מנת לספק לנפגע מצע נוח ובטוח להתאושש מהתאונה, להשתקם ולחזור מהר ככל האפשר לשגרת בחיים השוטפת.
הגדרת "תאונת דרכים" על פי החוק
לשון החוק בישראל מגדירה תאונת דרכים כ-”מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה”. הלשון הכללית של החוק בעייתית ומוציאה מקרים שעשויים להיחשב כתאונות דרכים ומצד שני עלולה להחשיב מקרים שאינם מוגדרים על פניו כתאונות דרכים, לכן מצא את עצמו בית המשפט פעמים רבות מרחיב הגדרה זו על מנת להחילה על מקרים נוספים, ומצד שני הוציא מן הכלל מקרים רבים אשר עלולים ליפול להגדרה זו לפי לשון החוק.
נפגעתי בתאונת דרכים – מה צריך לעשות?
א. ראשית, עד כמה שהדבר אפשרי, חשוב לתעד את אזור התאונה, את הרכבים ואת מיצובם על הכביש ולא להתיר לאיש להזיז אותם עד שעשית כן.
כמו כן, יש לרשום את פרטי בעל הרכב, את כל פרטי הרכב ופוליסת הביטוח.
ב. גם אם על פניו נראה כי "הכל בסדר", יש לגשת מיד לבית החולים לקבלת בדיקה וטיפול רפואי ולוודא שיהיה תיעוד מלא של פרטי התאונה. תיעוד זה ישמש למעשה כמסמך הרשמי הכתוב הקרוב ביותר למועד התאונה שיהיה לך וחשוב לדייק בו. כמו כן, יש לזכור לבקש אישורי היעדרות מהעבודה עקב מחלה.
ג. חשוב לתעד את כל ההוצאות הנלוות – אישורי אשפוז, קבלות על תרופות, מרשמים, אישורי מחלה וכל תיעוד על הוצאות והפסדים כספיים בגין התאונה.
ד. חשוב מאוד להוציא מסמך אישור מהמשטרה על קרות התאונה ולפנות בהקדם לעו"ד תאונות דרכים מומחה לטובת קבלת ליווי וסיוע מקצועי.
תאונת דרכים בדרך לעבודה
במידה והתאונה התרחשה במקום העבודה או בדרך אליה או ממנה, ניתן ואף מומלץ מאוד להגיש תביעה גם לביטוח הלאומי על מנת לזכות לכיסוי נוסף.
אם נפגעתי בתאונת דרכים במהלך עבודתי, האם אני זכאי לפיצויים? כן, בוודאי. במצב כזה, הנפגע יכול לתבוע פיצוי גם מחברת הביטוח שלו וגם מהמוסד לביטוח לאומי. כל תאונה שהתרחשה בדרך אל העבודה וממנה, וכמובן במהלך העבודה עצמה, מוגדרת כתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה.
האם במצב הנ"ל אני זכאי לפיצוי מוגדל? לא, במצב כזה אין "כפל מבצעים". אמנם, הנפגע זכאי לתבוע פיצויים משני מקורות שונים, אך בכל מקרה ייקבע סכום מקסימלי המבטא את הנזק שנגרם לנפגע.
ממה מורכבים מרכיבי הפיצויים?
סכום הפיצויים מורכב ממספר חלקים המהווים את מרכיביו השונים:
- טיפול רפואי – מטרתו לכסות את עלויות הטיפולים הרפואיים שנדרשו בגין התאונה (אשפוזים ובדיקות שונות במרכזים רפואיים, ניתוח ותהליכים פולשניים, טיפולים תרופתיים וכו').
- סיעוד ועזרת הזולת – כיסוי עלויות מטפלים סיעודיים (לרבות בני משפחה המטפלים בנפגע) וציוד סיעודי לסוגיו כמו קביים, הליכונים, כיסאות גלגלים או ציוד אחר המשמש את נפגע התאונה.
- אבדן כושר עבודה – במידה ונמצאה עבור הנפגע נכות לצמיתות על ידי רופא תעסוקתי מטעם הביטוח הלאומי בעקבות תאונת הדרכים, יהיה זכאי לקצבה בגין אבדן כושר עבודה כפיצוי על אבדן השכר העתידי ועל הפסדים שנוצרו בדיעבד.
- כאב וסבל – מעבר לנזק הכספי הרב שנגרם כתוצאה מתאונת דרכים, ישנה עילה לפיצויים על נזקים אחרים המסתמכים על עגמת הנפש והסבל שנגרם לנפגע ומחושב לפי קריטריונים שונים כמו אחוזי הנכות, נזק פסיכולוגי, גילו של המטופל וכמו ימי האשפוז שהעביר.
סיוע משפטי של עו"ד תאונות דרכים ממשרדנו
אז למה דווקא אנחנו? שלוש סיבות חשובות ועיקריות:
1. צוות עורכי דין תאונות דרכים עם ניסיון מוכח לאורך שנים בתחום ומאות תיקים שנוהלו והסתיימו בהצלחה.
2. רשת היכרויות ענפה עם מומחים רפואיים הנדרשים לקביעת גובה הפיצוי.
3. מולנו לא עומד לקוח, גם לא עומדת ההזדמנות להרוויח עוד קצת כסף – מבחינתנו, כל אדם המגיע אלינו שרוי במצוקה לאחר שעבר חוויה לא נעימה ולעתים אף טראומטית ותפקידנו הוא לסייע לכל אחד לחזור למסלול חייו במהירות האפשרית!